onsdag 29 november 2006

Borgarrådet skulle ha Östermalmslägenhet som gästrum

Stockholms miljö- och fastighetsborgarråd, moderaten Ulla Hamilton, ansåg inte att våningen på Skeppargatan på Östermalm räckte för henne och hennes man.
Hon behövde en tvårummare på Birger Jarlsgatan som gästrum.
En tvist mellan henne, som ansåg att sig ha rätt till lägenheten, och hyresvärden, som ansåg att lägenheten borde hyras ut till någon som skulle bo där permanent, hamnade i hyresnämnden.
Till saken hör att lägenheten skulle omvandlas till bostadsrätt, och hyresgästerna skulle få köpa sina lägenheter till ett fördelaktigt pris, långt under gängse marknadsnivå. Borgarrådet kunde göra ett klipp på minst 1,4 miljoner kronor.


Ulla Hamilton hyrde mellan juni 1997 och april 2004 en hyresrätt på Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm. Lägenheten, 73 kvadratmeter fördelade på två rum och kök, ligger på tredje våningen i ett hus från 1920-talet.

Våren 2004 ombildades fastigheten, som hade en privat hyresvärd, från hyresrätt till bostadsrätt. I samband med ombildningen "upptäckte" hyresvärden att Ulla Hamilton inte var mantalsskriven i sin lägenhet på Birger Jarlsgatan. Istället var hon skriven på Skeppargatan, även denna adress på Östermalm, där hon sedan 2003 bor tillsammans med sin make.

Hyresvärdens uppfattning var att Ulla Hamilton inte hade ett skyddsvärt behov av lägenheten eftersom hon inte bodde där stadigvarande. Istället önskade hyresvärden upplåta tvårummaren till en person som har behov av den som sin permanenta bostad. Hennes kontrakt sades upp i januari 2004 och hon skulle lämna lägenheten den 30 april samma år. Då parterna inte kunde komma överens lämnades ärendet över till hyresnämnden i Stockholm för avgörande.

Ärendet kom upp i hyresnämnden i november 2004. Bostadsrättsföreningen Asken 9 hade då tagit över fastigheten och stod som ny motpart till Ulla Hamilton, i den tidigare hyresvärdens ställe. Den nya fastighetsägaren framförde kravet om att Hamiltons hyresavtal skulle förklaras ha upphört den 30 april 2004, och att hon skulle meddelas ett avflyttningsföreläggande. Kort och gott – hon skulle ut.

Hamiltons advokat Björn Samuelsson (från Hamilton & Co advokatbyrå) representerade henne i nämnden. Han uppgav att Ulla Hamilton bestrider uppsägningen och yrkade på att hyresavtalet skulle bestå. Hon hade dessutom begärt att föreningen skulle föreläggas att upplåta lägenheten med bostadsrätt till henne. Det vill säga – hon ville ombilda lägenheten till bostadsrätt.
Bostadsrättsföreningen menade att Hamilton har sin permanentbostad på Skeppargatan och att hon saknar behov av en komplementbostad.
Avståndet mellan de olika adresserna på Östermalm är ca 1,6 kilometer. En rask promenad på cirka tio minuter.

Hamilton å sin sida ansåg att lägenheten på Birger Jarlsgatan är ett komplement till hennes bostad på Skeppargatan. Hennes advokat uppger att Hamilton frekvent besöks av släktingar och att tvårummaren i huvudsak används som gästrum. Något som saknas på Skeppargatan. Hon anordnar också middagar i lägenheten. Ulla Hamilton ansåg sig ha ett större behov av lägenheten än bostadsrättsföreningen hade. Bostadsrättsföreningen å sin sida ville, i enlighet med sina stadgar, ha en permanentboende i lägenheten.

Ulla Hamilton skriver själv följande i en kommentar till hyresnämnden den 29 mars 2004:
"Den lägenhet som vi bor i idag har liten möjlighet att ta emot gäster och eftersom våra närmaste släktingar inte bor i Stockholmsområdet så passar lägenheten på Birger Jarlsgatan utmärkt som gästlägenhet. [...] Jag menar att jag bör behålla mitt hyreskontrakt".

Hon kompletterar detta med följande, i ett dokument inkommet till nämnden den 27 oktober 2004:
"Vi avser att fortsättningsvis utnyttja lägenheten som del av vår stadigvarande bostad, i och med att den ligger relativt nära lägenheten på Skeppargatan."

Hamiltons bostad på Skeppargatan på Östermalm ligger på tredje våningen i en fashionabel bostadsrättsfastighet av äldre modell. Uppgifter om dess storlek och rumsindelning har inte varit möjligt att ta fram.

Beslut togs i nämnden samma dag som förhandlingen. Hyresnämnden biföll hyresvärdens yrkande. Därmed sägs Ulla Hamiltons kontrakt upp per den 30 april 2004. Hon ålades att genast flytta från lägenheten.

Nyligen såldes en lägenhet, i samma storlek som Hamiltons, på andra våningen i fastigheten för 3 miljoner kronor. Granskarna har fått uppgifter som indikerar att priset vid ombildningen låg runt 1,4 miljoner kronor. Ulla Hamilton hade således gjort en vinst om minst 1,6 miljoner kronor (minus reavinstskatt) om hon hade fått behålla och ombilda sin hyresrätt. Då hennes lägenhet låg en våning högre upp i fastigheten hade den troligen betingat ett något högre pris, bedömer fastighetsmäklare som Granskarna varit i kontakt med.

Läs ett av Ulla Hamiltons brev till hyresnämnden

[Granskarna 2006]



Ulla Hamilton är moderat miljö- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Sedan hon tillträdde sitt uppdrag hösten 2006 har hon hunnit med en hel del förslag till förändringar i Stockholm. Här är ett urval av det som faller inom Hamiltons område:

• Kraftiga neddragningar inom Stockholm Vatten. Reningsverket i Hammarby sjöstad, Europas mest avancerade, föreslås läggas ned nästa år. Något som skulle innebära att forskningen och utvecklingsarbetet läggs på is. 100 anställda kan få lämna sina jobb. (Källa: TV4.se och SVD.se 27/11-2006)

• Kraftiga besparingar på brandförsvaret. Standardstyrkan skärs ner från nio till sju brandmän per station. "Nästa gång det står någon i fönstret i ett hus som brinner kanske vi inte kan skicka upp en stege eftersom rökdykarna måste leta efter eldhärden i stället", säger en brandman till tidningen Stockholm City. (Källa City.se och DN.se 13/11-2006)

• Miljöförvaltningens budget ska ner från dagens 111 miljoner till 57 miljoner 2008. "Miljön blir inte längre någon överideologi", säger Ulla Hamilton till Dagens nyheter. Tillväxten ska gå före miljön. Bildandet av nya naturreservat stoppas – "Vi har redan en fantastisk natur runt staden", kommenterar Hamilton. De redan bildade reservaten omprövas. (Källa: DN.se 30/10 och 17/11-2006)

• Cykelbanor ska rivas upp för att ge mer plats för biltrafik. (Källa: pressmeddelande från miljöpartiet)

• Planerna på sjöbussar på Stockholms vatten stoppas. Den tidigare röd-gröna majoriteten i Stockholm hade beslutat att köpa in fyra biogasdrivna båtar som skulle gå i trafik mellan bland annat Nacka Strand och Hammarby Sjöstad in till centrala Stockholm. Pengarna ska istället användas till att rusta upp gator och vägbanor. (Källa: P4 Radio Stockholm, sr.se, 22/11-2006)

Fakta:

Ulla Hamilton var tidigare kommunikationschef på Svenskt näringsliv. Hon var ordförande för den konservativa studentföreningen Heimdal i Uppsala 1982–1983.

Ålder: 48 år.

Taxerad inkomst: 903 300 kronor.

Familj: Man och katt.

Utbildning: jur kand.

Samtliga nuvarande politiska uppdrag: ordf. Svenska Bostäder, ordf. CentrumKompaniet i Stockholm, ordf. Stockholmshem, vice ordf. arbetsmarknads- och integrationsberedningen, ledamot i Mälardalsrådets näringslivs- och FoU-utskott, borgarråd Borgarrådsberedningen, ledamot i kommunfullmäktige, ombud för Svenska kommunförbundets kongress, ombud för Kommunförbundet Stockholms län. (Källor: Stockholms fria tidning, Stockholmsfria.nu, 25/11-2006 och Wikipedia, sv.wikipedia.org, 28/11-2006, Stockholms stad, stockholm.se, 28/11-2006, Stockholm City, city.se, 2/11-2006)

Andra ”borättsaffärer”:

• Förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén (s) blev även han ett fall för hyresnämnden, när den nybildade bostadsrättsföreningen i hans Östermalmshus ville vräka honom. Skälet var där, liksom i Hamiltons fall, att han inte ansågs vara i behov av lägenheten. Han gav självmant upp lägenheten efter skriverier i media. Lövdén är landshövding i Halland.

• Laila Freivalds (s) ombildade under sin tid som justitieminister sin kommunala hyresrätt till bostadsrätt, trots socialdemokraternas ställningstagande mot sådana ombildningar. Fick mycket uppmärksamhet i media då ministern rasande skällde ut de journalister som bevakade hennes port inför rullande tv-kamera.

Inga kommentarer: